Jump to content
PyroForum.nl

Leander

Afgeschermd
  • Posts

    1.347
  • Joined

  • Last visited

1 Follower

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Leander's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

3

Reputation

  1. Leander

    Metalen millen

    Dat is dus niet waar. Het gevaar bij het fijnmalen van aluminium (of magnesium) in een gesloten atmosfeer, is het feit dat je enorm veel 'potentieel te oxideren oppervlakte' creeert. Doordat je metaaldeeltjes steeds kleiner worden neemt hun oppervlak toe. In eerste instantie is er nog wel genoeg zuurstof aanwezig om al het aluminiumoppervlak te oxideren, maar naar verloop van tijd raakt de zuurstof op. Wanneer je dan na uren malen de trommel plotseling opent, reageert het overgebleven aluminium alsnog. Bij de oxidatiereactie ontstaat warmte, waardoor spontane ontbranding op de loer ligt. De enige oplossing die je hiervoor kunt bieden is regelmatig luchten van je trommel. Daarnaast voorkomt het coaten van je aluminium met (dikke) olie corrosie gedeeltelijk. (Mocht je me niet geloven, reken het dan eens na. Wanneer je uitgaat van een oxidatielaag van 4 micron, betekent dit dat je poeder na vermalen tot <5 micron voor meer dan 50% uit aluminiumoxide zou moeten bestaan. Reken maar eens uit hoeveel liter lucht je nodig hebt om die hoeveelheid zuurstof aan te leveren. Dit is in de orde van kuubs per kilogram aluminium)
  2. Grafietpoeder is kant en klaar verkrijgbaar als 'droog smeermiddel'. http://www.griffon.nl/nl-nl/producten/929-smeermiddelen-poeders/product/923-grafietpoeder/features/
  3. Wat een opgeblazen verhaal. Waarschijnlijk is het een mengsel van kaliumperchloraat, sferisch aluminium en een organische inhibitor zoals tetraftaalzuur of pentaerythritol. Dergelijke mengsels worden beschreven in patent US6521064. Hier schrijft men ook: 'The inventors experimented with only two organic components, pentaerythritol and terephthalic acid, to moderate the unconfined reaction rate, while still providing an explosive reaction rate when confined. Other organic compounds with similarphysical and chemical properties should generate similar effects'. De exacte samenstelling kan dus van alles zijn, maar het werkingsprincipe is steeds hetzelfde. Volgens mij heeft pdfbq wel eens zulk soort knallertjes gebouwd.
  4. Wat mij altijd opviel aan Esbit was het feit dat de blokjes volledig oplossen in water. Hieruit heb ik geconcludeerd dat Esbit geen paraffine of andere apolaire stoffen bevat. Omdat de blokjes daarnaast volledig opbranden (zonder residu achter te laten) bevatten ze ook geen zouten. De enige mogelijke verontreiniging moet dan bestaan uit (water oplosbare) organische verbindingen. Waarschijnlijk bevat Esbit wel wat trioxaan. Omdat jullie vast geen smeltpuntsbepaling apparatuur hebben, moet je op zoek naar analysemethoden die je met weinig middelen kunt gebruiken. Volgens wikipedia zit er een aardig verschil in de oplosbaarheid van hexamine tov trioxaan (85 vs 17 gr/100ml). Kijken hoeveel (watervrije!) Esbit je op kunt lossen in 100ml water kan al een aardige indicatie van de zuiverheid geven. Het feit dat een MSDS een zuiverheid van 80-100% aangeeft zegt niet zoveel, dit zie je bij de meeste technisch-chemische producten terugkomen. De onzekerheid in samenstelling is hier meer een vorm van juridisch indekken. Ten eerste hoef je productsamenstelling hierdoor niet te verraden aan de concurrent, ten tweede wordt je niet zo snel aangeklaagd wanneer een slechte batch niet aan de eisen voldoet.
  5. Je observaties kloppen precies met wat je theoretisch zou verwachten. Wanneer je salpeterzuur oplossingen lager dan 68% inkookt, zal het salpeterzuur niet volledig uitdampen maar juist gaan concentreren in de achterblijvende vloeistof. Het is dus logisch dat, wanneer je de oplossing niet helemaal droog kookt, er altijd salpeterzuur in de strontiumnitraat oplossing achterblijft. Een overmaat carbonaat nemen is inderdaad de beste manier om dit te voorkomen. Wat ook helpt is om de ruwe opbrengst aan kristallen goed te drogen bij >100oC voor een paar uur. Op die manier dampt al je zuur er uit (werkt niet bij H2SO4, is ook erg slecht voor je oven).
  6. Ik weet niet welke toepassing je nastreeft, maar kun je geen zoutbrug toepassen? Op die manier zorg je ervoor dat tussen je anode en kathode alleen ionentransport en geen materiaaltransport kan plaatsvinden. Een zoutbrug kun je eenvoudig zelf maken en gaan bijna oneindig lang mee. Lekt nooit, kost niks...
  7. Ik neem aan dat GK (en/of het moderating team) bij het verbergen van de HE sectie een afgewogen beslissing heeft gemaakt. Mag ik hier dan ook uit hun mond de argumenten voor horen? Persoonlijk vind ik het maar onzin. Afschermen van de HE sectie resulteert in (nog!) kleinere bezoekersaantallen en minder nieuwe topics. Hierdoor kan de sectie over de komende periode van 1-2 jaar behoorlijk doodbloeden. Ik vind dat zelf geen wenselijke situatie, maar misschien past dit gevolg wel erg goed in gamekeepers straatje. Hij heeft in het verleden al eerder voorgesteld de HE sectie te sluiten. Wellicht dat hij dit over 1-2 jaar nogmaals probeert onder het motto: 'De HE sectie wordt nauwelijks meer gebruikt, laten we die maar weghalen'. Hij zal er dan alleen niet bij vermelden dat hij hiervoor zelf (mede)verantwoordelijk is geweest (door de sectie af te schermen). Ik denk dat iedere maatregel die de bezoekersaantallen en forumactiviteit (op de langere termijn) negatief beïnvloedt, een domme beslissing is. Daarom ben ik van mening dat we niet te snel zaken moeten gaan afschermen. Ik heb weinig behoefte aan flamewars of uitgebreide discussies. Wel ben ik van mening dat wanneer je iets afkondigt dat gevolgen heeft voor een grote groep gebruikers, je bereid bent uit te leggen waarom je dit doet. Graag reactie.
  8. Zoals je al tig-maal is uitgelegd, heb je hier vrij weinig aan theorie als je zelf niets meet. Maar omdat je zo aandringt, bij deze een van de rekensheets die Richard Nakka gebruikt bij het afschatten van het vermogen van KNSU motoren. Wanneer je voor de >30 parameters die het model bevat realistische waarden invult, zou je iets kunnen vinden dat de praktijk op z'n best enigzins benadert. Veel succes, laat ons na afloop eens weten waar je op uitkomt! http://www.nakka-rocketry.net/softw.html#SRM (zie RSM.zip)
  9. Bedankt voor je trouwe dienst kerel. Succes in je verdere bezigheden toegewenst! :)
  10. Whaha, als je dit durft heb je wel ballen. Ik ben wel benieuwt waar je met zo'n onderwerp naar toe wilt. Conclusies als 'de syntheses zijn doodeenvoudig' , 'iedere gek kan het' of 'de middelen zijn gemakkelijk verkrijgbaar' zijn allemaal waar, maar zijn dat soort uitspraken zinvol? Ik acht ernergetica geen hobby die expliciet gepromoot zou moeten worden, ook niet onder chemici. Wanneer je hierop als antwoord geeft dat je er niet expliciet op uit bent energetica te promoten, waarom dan deze lezing? Wanneer je binnen de setting van een studievereniging iets wens te doen met energetica, dan zou ik eerder een avond wijden aan bijvoorbeeld de ontstaansgeschiedenis en ontwikkeling van explosieven. Je kunt hierbij mooi praten over de maatschappelijke en technische impact hiervan. Ook zou je een lezing kunnen houden over nieuwe ontwikkelingen binnen research zoals 'green primaries' of organische stikstofverbindingen zoals nitrotetraloles. Hierbij kun je bijvoorbeeld bespreken aan welke technische eisen een explosief idealiter moet voldoen, en welke impact dit heeft op organisch-scheikundig vlak. Het lijkt me dat voor dergelijke 'neutrale' onderwerpen gemakkelijker een spreker te vinden is.
  11. De politie vraagt u aandacht voor het volgende; ''Voelt u zich onveilig in uw buurt omdat er mensen zijn die vuurwerkbommen maken en tot ontploffing brengen? Of bent u boos over de schade die zij aanrichten? Dan kan dat uw Oud & Nieuw aardig verknallen. Kent u een bommenmaker? Stop hem voor het te laat is! Meld bommenmakers bij uw wijkagent of bel de politie: 0800-6070'' Enige tijd geleden is met veel bravoure het -jawel- ''Task Force Opsporing Vuurwerk Bommenmakers'' opgezet. Een soort van the A-team maar dan anders. Helden zijn het, echte mannen. Kerels die achter een bak slappe koffie in een muf kantoorgebouw de hele dag filmpjes kijken van dingen die boem doen. Iedere week gaan ze samen vergaderen en worden de leukste filmpjes er uit gepikt. De eigenaar krijgt bij wijze van beloning en eigen reactiefilmpje! Deze week won ene Kevin Frikandel: http://www.youtube.com/watch?v=FcakbMrKaNY&feature=player_embedded Nu vraag ik mij al een poosje af of we dit als pyro community serieus moeten nemen. Waar is die tijd toch gebleven dat je zwetend en gestrest met een rugtas vol devices door stadsparkjes banjerde, doodsbang voor agenten die niet 24/7 achter hun computer leefden, maar je fysiek op straat kon treffen. Das was nog eens andere koek! Misschien dat de ouderen onder ons het zich nog herinneren. De hamvraag is; 'heeft hier al iemand wat van die lui gehoord'? Als ze ergens actief zouden moeten zijn dan is het toch op PyroForum? Leesvoer: http://www.taskforceovb.nl/ http://www.om.nl/org...rce=twitterfeed http://www.om.nl/pub...vertrdingen.pdf
  12. Voor de reactiviteit van aluminium speelt vooral het deeltjesoppervlakte een rol. Naarmate deeltjes kleiner worden neemt de oppervlakte/inhoud verhouding toe, waardoor je dezelfde hoeveelheid sneller kunt verbranden en dus een heftigere knal krijgt. Je zou als 'maat' kunnen nemen hoeveel oppervlakte 1 kilogram aluminiumpoeder heeft. Wanneer je weet hoeveel deze kilo kost, weet je de prijs/kwaliteit verhouding in vierkante meter per euro (m2/€). Voor deeltjes met een kubusvorm is het nog makkelijk rekenen. Een kubus bestaat uit 6 vlakken van L*B. De inhoud van een kubus is L*B*H. Omdat geldt L=B=H wordt het oppervlak 6L2 en de inhoud L3. rho = dichtheid (kg/m3) K= kiloprijs (€/kg) Zoals je verwacht nemen de kosten per vierkante meter af naarmate je fijner aluminiumpoeder koopt. Je krijgt dus meer 'bang for your buck'. Nu is dit niet zo spannend, maar met iets meer werk kun je deze formules ook gebruiken om poeders van verschillende deeltjesvormen (sferisch, atomized, flake etc) één op één te vergelijken! Je kunt hiervoor deze en deze vergelijkingen invullen. Voor de liefhebber... :huh:
×
×
  • Create New...